Wat is IBCT?

Integrative Behavioral Couple Therapy is een in de Verenigde Staten breed geaccepteerde evidence-based behandeling. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat IBCT de relatietevredenheid verhoogt, relatieproblemen doet afnemen en partners helpt om beter met elkaar te communiceren.

Veel relatieproblemen komen voort uit verschillen tussen partners die niet worden geaccepteerd of zich slecht laten veranderen. in tegenstelling tot andere vormen van relatietherapie helpt IBCT stellen daarom om elkaar eerst beter te begrijpen en onderlinge verschillen, waar mogelijk, te accepteren. Daarna wordt gekeken naar wat stellen wél kunnen en willen veranderen aan hun relatie en wordt hieraan gewerkt. Deze combinatie van acceptatie en verandering is uniek aan en kenmerkend voor IBCT.

Wat heeft IBCT te bieden?

“Het idee is dat jullie elkaar weer beter gaan begrijpen en dat jullie je daardoor weer meer verbonden voelen. Daarnaast gaan jullie leren om beter te communiceren over problemen en deze kunnen jullie dan vervolgens gezamenlijk aanpakken.”

Bron: Behandelprotocol IBCT relatietherapie, Pieternel Dijkstra & Aerjen Tamminga, 2021.